Gebruik, bijwerkingen en waarschuwingen van L-tryptofaan (2024)

L-tryptofaan

Generieke naam: L-tryptofaan [L-TRIP-toe-fan]

Merknaam: Tryptaan
Doseringsvorm: orale capsule (500 mg)
Geneesmiddelklassen: Diverse anxiolytica, sedativa en hypnotica, Nutraceutische producten

Wat is L-tryptofaan?

L-tryptofaan is een aminozuur dat is gemaakt van plantaardige of dierlijke bronnen. L-tryptofaan staat bekend als een “essentieel” aminozuur omdat het lichaam het niet zelf aanmaakt. L-tryptofaan is belangrijk voor de functies van veel organen in het lichaam. Wanneer u L-tryptofaan consumeert, absorbeert uw lichaam het en verandert het om uiteindelijk een hormoon genaamd serotonine te worden. Serotonine zendt signalen uit tussen uw zenuwcellen en vernauwt (vernauwt) bloedvaten. De hoeveelheid serotonine in de hersenen kan de stemming beïnvloeden.

L-tryptofaan is in de alternatieve geneeskunde gebruikt als een mogelijk effectief hulpmiddel bij de behandeling van symptomen van het premenstrueel dysfore syndroom (zoals stemmingswisselingen en prikkelbaarheid) en om mensen te helpen stoppen met roken.

L-tryptofaan is ook gebruikt om gezichtspijn te behandelen, bruxisme (tandknarsen) te verlichten en atletische prestaties te verbeteren. Onderzoek heeft echter aangetoond dat L-tryptofaan mogelijk niet effectief is bij de behandeling van deze aandoeningen.

Andere toepassingen die niet met onderzoek zijn bewezen, zijn onder meer de behandeling van slaapproblemen (slapeloosheid), angst, depressie en ADHD (Attention Deficit HyperActivty Disorder).

Het is niet zeker of L-tryptofaan effectief is bij de behandeling van een medische aandoening. Medicinaal gebruik van dit product is niet goedgekeurd door de FDA. L-tryptofaan mag niet worden gebruikt in plaats van medicijnen die uw arts u heeft voorgeschreven.

L-tryptofaan wordt vaak verkocht als kruidensupplement. Er zijn geen gereguleerde productienormen voor veel kruidenverbindingen en sommige op de markt gebrachte supplementen zijn besmet met giftige metalen of andere medicijnen. Kruiden-/gezondheidssupplementen moeten bij een betrouwbare bron worden gekocht om het risico op besmetting te minimaliseren.

Het kan gevaarlijk zijn om L-tryptofaan op internet of bij leveranciers buiten de Verenigde Staten te kopen. De productie, verkoop en distributie van L-tryptofaan buiten de VS voldoet niet aan de voorschriften van de Food and Drug Administration (FDA) voor een veilig gebruik van dit medicijn.

L-tryptofaan kan ook worden gebruikt voor doeleinden die niet in deze producthandleiding worden vermeld.

Waarschuwingen

Volg alle aanwijzingen op het productetiket en de verpakking. Vertel elk van uw zorgverleners over al uw medische aandoeningen, allergieën en alle medicijnen die u gebruikt.

Voordat u dit geneesmiddel inneemt

U mag dit product niet gebruiken als u allergisch bent voor tryptofaan.

Vraag een arts, apotheker of andere zorgverlener of het veilig voor u is om dit product te gebruiken als u:

L-tryptofaan wordt als waarschijnlijk onveilig beschouwd om tijdens de zwangerschap te gebruiken. Gebruik dit product niet zonder medisch advies als u zwanger bent.

Het is niet bekend of L-tryptofaan overgaat in de moedermelk of dat het een zogende baby kan schaden. Gebruik dit product niet zonder medisch advies als u een baby borstvoeding geeft.

Geef geen kruiden-/gezondheidssupplement aan een kind zonder medisch advies.

Hoe moet ik L-tryptofaan gebruiken?

Als u overweegt om kruidensupplementen te gebruiken, vraag dan advies aan uw arts. U kunt ook overwegen een arts te raadplegen die is opgeleid in het gebruik van kruiden-/gezondheidssupplementen.

Als u ervoor kiest om L-tryptofaan te gebruiken, gebruik het dan zoals aangegeven op de verpakking of zoals voorgeschreven door uw arts, apotheker of andere zorgverlener. Gebruik niet meer van dit product dan wordt aanbevolen op het etiket.

Bel uw arts als de aandoening die u met L-tryptofaan behandelt niet verbetert of verergert tijdens het gebruik van dit product.

Bewaren bij kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en warmte.

Wat gebeurt er als ik een dosis mis?

Sla de gemiste dosis over als het bijna tijd is voor uw volgende geplande dosis. Gebruik geen extra L-tryptofaan om de vergeten dosis in te halen.

Wat gebeurt er als ik een overdosis heb?

Zoek medische noodhulp of bel de Poison Help-lijn op 1-800-222-1222.

Wat moet ik vermijden tijdens het gebruik van L-tryptofaan?

Vermijd het gebruik van een kruidensupplement dat sint-janskruid bevat op hetzelfde moment dat u L-tryptofaan gebruikt.

Vermijd het gebruik van L-tryptofaan samen met andere kruiden-/gezondheidssupplementen die ook slaperigheid kunnen veroorzaken, waaronder 5-hydroxytryptofaan (5-HTP), kalmoes, Californische klaproos, kattenkruid, hop, Jamaicaanse kornoelje, kava, sint-janskruid, kalotje, valeriaan , of yerba mansa.

Vermijd het gebruik van L-tryptofaan samen met andere kruiden-/gezondheidssupplementen die uw serotoninespiegel kunnen verhogen. Dit omvat 5-HTP, Hawaiian baby woodrose en S-adenosylmethionine (SAMe).

L-tryptofaan kan uw denken of reacties beïnvloeden. Wees voorzichtig als u autorijdt of iets doet waarvoor u alert moet zijn.

Bijwerkingen van L-tryptofaan

Zoek medische noodhulp als u tekenen van een allergische reactie heeft: netelroos; moeilijke ademhaling; zwelling van uw gezicht, lippen, tong of keel.

Hoewel niet alle bijwerkingen bekend zijn, wordt gedacht dat L-tryptofaan mogelijk onveilig is. Gebruik dit product alleen als u het uit een veilige en betrouwbare bron hebt verkregen.

In 1989 trad bij veel mensen die L-tryptofaan gebruikten een levensbedreigende aandoening op, eosinofilie-myalgiesyndroom (EMS) genaamd, en sommigen stierven aan de aandoening. Al deze mensen hadden L-tryptofaan ingenomen dat werd gedistribueerd door een bedrijf in Japan. Deze L-tryptofaan bleek sporen van onzuivere ingrediënten te bevatten. Sinds die tijd heeft de FDA de beschikbaarheid van L-tryptofaan in de VS beperkt. Door het toegenomen gebruik van internet zijn er echter veel voedingssupplementen beschikbaar gekomen uit niet-Amerikaanse bronnen.

Hoewel er de afgelopen jaren geen gevallen van EMS zijn gepubliceerd, moet u zich bewust zijn van de symptomen. Stop met het gebruik van L-tryptofaan en zoek medische noodhulp als u tekenen van EMS heeft:

  • ongewone vermoeidheid;

  • ernstige spierpijn (meestal in de schouders, rug of benen);

  • zwakte, gevoelloosheid, tintelingen of brandende pijn (vooral ‘s nachts);

  • tremoren of spiertrekkingen;

  • zwelling in een deel van uw lichaam;

  • huidveranderingen (droogheid, vergeling, verharding, huiduitslag, haaruitval);

  • ademhalingsmoeilijkheden; of

  • ongelijke hartslag.

Vaak voorkomende bijwerkingen van L-tryptofaan kunnen zijn:

  • zich slaperig of licht in het hoofd voelen;

  • droge mond, brandend maagzuur, boeren, gas;

  • maagpijn, misselijkheid, braken, diarree;

  • zwakte, gebrek aan coördinatie;

  • wazig zicht;

  • hoofdpijn; of

  • seksuele problemen.

Dit is geen volledige lijst van bijwerkingen en er kunnen andere optreden. Bel uw arts voor medisch advies over bijwerkingen. U kunt bijwerkingen melden aan de FDA op 1-800-FDA-1088.

Welke andere geneesmiddelen zullen L-tryptofaan beïnvloeden?

Het gebruik van L-tryptofaan met andere geneesmiddelen die u slaperig maken, kan dit effect verergeren. Vraag uw arts voordat u L-tryptofaan inneemt met een slaappil, verdovende pijnstiller, spierverslapper of een geneesmiddel tegen angst, depressie of toevallen.

Gebruik L-tryptofaan niet zonder medisch advies als u een van de volgende medicijnen gebruikt:

  • tramadol (Ultram, Ultracet);

  • een hoestmiddel dat dextromethorfan bevat (Delsym, Robitussin DM en anderen);

  • een MAO-remmer zoals isocarboxazide, linezolid, methyleenblauw-injectie, fenelzine, rasagiline, selegiline, tranylcypromine en andere;

  • geneesmiddel voor de behandeling van psychische aandoeningen zoals chloorpromazine (Thorazine), flufenazine (Prolixin), thioridazine (Mellaril) en anderen;

  • een verdovend middel zoals meperidine (Demerol) of pentazocine (Talwin); of

  • een kalmerend middel zoals diazepam (Valium), clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan) en anderen.

Deze lijst is niet compleet. Andere geneesmiddelen kunnen interageren met L-tryptofaan, waaronder geneesmiddelen op recept en medicijnen zonder recept, vitamines en kruidenproducten. Niet alle mogelijke interacties worden in deze productgids vermeld.

Verdere informatie

  • Raadpleeg een bevoegde zorgverlener voordat u een kruiden-/gezondheidssupplement gebruikt. Of u nu wordt behandeld door een arts of een beoefenaar die is opgeleid in het gebruik van natuurlijke medicijnen/supplementen, zorg ervoor dat al uw zorgverleners op de hoogte zijn van al uw medische aandoeningen en behandelingen.

Denk eraan, bewaar deze en alle andere geneesmiddelen buiten het bereik van kinderen, deel uw geneesmiddelen nooit met anderen en gebruik dit geneesmiddel alleen voor de voorgeschreven indicatie.

Raadpleeg altijd uw zorgverlener om er zeker van te zijn dat de informatie op deze pagina van toepassing is op uw persoonlijke omstandigheden.

Gebruik, bijwerkingen en waarschuwingen van L-tryptofaan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 6455

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.